Lubimy różne smarowidła do kanapek, bo przygotowuje się je szybko, są zdrowe (o ile nie dodamy tony majonezu) i smakują wszystkim. Po paście z czerwonej soczewicy (klik) przyszedł czas na pastę z pieczonej marchewki z czosnkiem i suszonymi pomidorami. To prawdziwa bomba smakowa - słodka, pieczona marchewka, ostrawy czosnek i intensywne pomidory tworzą idealne połączenie. Pasta ma tylko jeden minus, szybko się kończy ;) Przepis Agaty Jędraszczak znaleziony w gazetce sklepu "Biedronka".
Składniki:
5 dużych marchwi
łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów
mielona ostra papryka
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Marchewki obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj 3 całe, obrane ząbki czosnku, posyp solą, pieprzem, papryką i skrop całość oliwą. Upiecz marchewki do miękkości, powinny być też lekko zrumienione. U nas marchewki piekły się ok 30 min.
2. Po wystygnięciu zmiksuj marchewki z czosnkiem i suszonymi pomidorami. Jeśli pasta będzie za sucha, dodaj oliwę, która została w naczyniu żaroodpornym. Jeśli potrzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przechowuj w lodówce.
5 dużych marchwi
łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów
mielona ostra papryka
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Marchewki obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj 3 całe, obrane ząbki czosnku, posyp solą, pieprzem, papryką i skrop całość oliwą. Upiecz marchewki do miękkości, powinny być też lekko zrumienione. U nas marchewki piekły się ok 30 min.
2. Po wystygnięciu zmiksuj marchewki z czosnkiem i suszonymi pomidorami. Jeśli pasta będzie za sucha, dodaj oliwę, która została w naczyniu żaroodpornym. Jeśli potrzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przechowuj w lodówce.
Nasze oceny:
Basia: Pasta jest przepyszna - pieczona marchewka ma wyjątkowy smak i dobrze łączy się z pomidorami. Moja ocena: 10/10.
Julka: Marchewka jak zwykle pokazała klasę ;) To moje ulubione warzywo, które w każdej formie smakuje rewelacyjnie. Połączenie z suszonymi pomidorami i pieczonym czosnkiem to strzał w 10!. Moja ocena: 10/10!!!
Basia: Pasta jest przepyszna - pieczona marchewka ma wyjątkowy smak i dobrze łączy się z pomidorami. Moja ocena: 10/10.
Julka: Marchewka jak zwykle pokazała klasę ;) To moje ulubione warzywo, które w każdej formie smakuje rewelacyjnie. Połączenie z suszonymi pomidorami i pieczonym czosnkiem to strzał w 10!. Moja ocena: 10/10!!!
musi być pyszna, i jak zdrowa:)
OdpowiedzUsuńOba składniki kocham! Pasta marzenie :)
OdpowiedzUsuńNie omieszkam spróbować. :)
OdpowiedzUsuńdaj znać, czy smakowała :)
UsuńCiekawy pomysł. Suszone pomidory nadają wszystkiemu przyjemnego smaczku :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa pasta :)
OdpowiedzUsuń