czwartek, 23 czerwca 2016

Pasta z marchewki z suszonymi pomidorami



Lubimy różne smarowidła do kanapek, bo przygotowuje się je szybko, są zdrowe (o ile nie dodamy tony majonezu) i smakują wszystkim. Po paście z czerwonej soczewicy (klik) przyszedł czas na pastę z pieczonej marchewki z czosnkiem i suszonymi pomidorami. To prawdziwa bomba smakowa - słodka, pieczona marchewka, ostrawy czosnek i intensywne pomidory tworzą idealne połączenie. Pasta ma tylko jeden minus, szybko się kończy ;) Przepis Agaty Jędraszczak znaleziony w gazetce sklepu "Biedronka".



Składniki:

5 dużych marchwi
łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów
mielona ostra papryka
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Marchewki obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj 3 całe, obrane ząbki czosnku, posyp solą, pieprzem, papryką i skrop całość oliwą. Upiecz marchewki do miękkości, powinny być też lekko zrumienione. U nas marchewki piekły się ok 30 min.


2. Po wystygnięciu zmiksuj marchewki z czosnkiem i suszonymi pomidorami. Jeśli pasta będzie za sucha, dodaj oliwę, która została w naczyniu żaroodpornym. Jeśli potrzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przechowuj w lodówce.

Nasze oceny:

Basia: Pasta jest przepyszna - pieczona marchewka ma wyjątkowy smak i dobrze łączy się z pomidorami. Moja ocena: 10/10.

Julka: Marchewka jak zwykle pokazała klasę ;) To moje ulubione warzywo, które w każdej formie smakuje rewelacyjnie. Połączenie z suszonymi pomidorami i pieczonym czosnkiem to strzał w 10!. Moja ocena: 10/10!!!


6 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter